Època: 
Postguerra
Localització: 
Arreu
Lema: 
Quan un gran perill ens amenaça, tenim un altre camí
Fet: 
Estratègia per declarar emergència climàtica
Any: 
2019-
Lloc: 
Arreu del món
Context històric: 

El recent moviment considera  que la humanitat es troba davant d’un esdeveniment sense precedents en la seva història: la pujada constant de la temperatura per causa de l’augment de la concentració a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle, conseqüència d’un sistema econòmic capitalista (en les seves diverses formes) basat en el creixement econòmic il·limitat, la crema de combustibles fòssils i en la depredació d’uns béns naturals que són limitats, posant l’economia per sobre del planeta i de les persones, en definitiva, per sobre de la vida.

Impulsors: 

Des de fa uns mesos (2018)  ha sorgit un moviment de desobediència civil anomenat Extinction Rebellion (XR), que aquí traduïm com Rebel·lió o Extinció. També, el moviment Fridays for Future, inspirat per Greta Thunberg, ha agafat molta força en molt poc temps i recolza XR. El formen infants, adolescents i estudiants universitaris que, la majoria, no superen els 20 anys. Com milers d'altres joves de tot el món, els divendres es mobilitzen pel clima.

Detractors: 

La inèrcia i els interessos de Governs i transnacionals, una part de l’opinió pública que considera aquest plantejament alarmista o que no vol canviar el seus hàbits.

Descripció dels fets: 

La dràstica pujada de temperatura del planeta, a menys que sigui corregida immediatament, ens catapultarà a la destrucció de la biosfera i de tot el que estimem: aquest país, els seus pobles, els nostres ecosistemes i el futur de les generacions actuals i següents. Tot està en risc, arreu i a casa nostra: les nostres platges, els deltes, els Pirineus tal com encara els coneixem... I no es tracta només dels paisatges que estimem, es tracta també de tot allò en què se sustenta la nostra vida, inclosa la de les ciutats. Davant d’això es neguen a la resignació. Qualsevol ésser de pensament sa i racional, consciència ètica, preocupació moral o creença espiritual no pot negar, ignorar o deixar de prioritzar aquesta emergència ecològica i social. D'acord amb aquests valors, les virtuts de la veritat i el pes de l'evidència científica, declaren el deure d'actuar en nom de la seguretat i el benestar de les generacions actuals i de les futures, de les nostres comunitats i de la vida al planeta. D’acord a les consciències i al raonament, es declaren en rebel·lió noviolenta contra totes les institucions corruptes i ineptes que amenacen el nostre futur. El sistema ha declarat la guerra a la vida, ignorant de forma deliberada dues dependències innegables: la ecodependència i la interdependència. Per viure necessitem els sistemes naturals, la resta d’espècies i necessitem cooperar i cuidar-nos entre nosaltres.  Hem de posar les persones i les cures en el centre, i garantir els drets de tots i totes pel sol fet d’existir.

Les demandes: Els governs han de dir la veritat sobre la gravetat de la nostra situació. Els governs, cooperant entre ells, han de promulgar polítiques jurídicament vinculants per reduir de forma ràpida i dràstica les emissions de carboni. Necessàriament, aquestes demandes requereixen iniciatives i mobilitzacions de grandària i abast semblants a aquelles promulgades en temps de guerra.

Estratègia: 

[Denúncia] [Desobediència]

Estan reinventant la desobediència civil. Extinction Rebellion ha canviat la forma en què es manifesten i, per això, també la forma d'organitzar-se. Per XR no es tracta tant de convocar cada cap de setmana a desenes de milers de persones com de guanyar seguidors i imposar la seva agenda, i, per això, no dubten fins i tot en declarar-se en rebel·lia, tal com van fer a Berlín a mitjans d'abril: `Declarem la rebel·lia al govern alemany perquè no està fent res contra el canvi climàtic, amenacem amb actes de desobediència civil i a continuació bloquegen el pont Oberbaum de forma pacífica. La premsa reaccionar bé i es va començar a unir molta gent. L'estratègia de fer-se els morts a Callao provoca millors resultats que tallar els carrers. Amb la crisi havia protestes per tot arreu, ja no criden l'atenció i cal captivar els ulls i les ments i els cors de les persones, cal pertànyer a la nostra època.

Resolució del conflicte (conseqüències): 

Se’ls pots veure amb cridaners vestits d'època vermell al metro de Londres, `morint` per intoxicació en un establiment de menjar ràpid, cobrint de sang les escales del Trocadero, impedint l'entrada i sortida de treballadors de la BBC o tallant el trànsit a les principals capitals europees. És impactant veure una plaça plena de cadàvers, causa curiositat i fa que la gent s’acosti i pregunti. Extinction Rebellion són conscients que la desobediència civil té conseqüències: només a Londres ja han estat arrestats més de mil activistes, així que no n'hi ha prou amb convocar l'acció, a més cal educar i assessorar: organitzen workshops en què expliquem qui són, perquè fan això i com ho fan, quines són les conseqüències legals i com deixar-se retirar d'un espai per la policía.

Aprenentatges: 

Les crisis reals - com la climàtica - no sempre troben les veus i les accions socials per fer-les evidents. L’art de la lluita noviolenta és saber fer emergir els conflictes soterrats i, amb enginy i creativitat, fer sortir de la indiferència l’opinió pública i ,a b ells, els governs i parlaments, les organitzacions socials i les empreses. El lideratge i la mobilització de gent molt jove preocupada pel seu futur dona una força inesperada i un relleu interessant a les lluites ecologistes de les darreres dècades.