Des dels anys 70 una nova generació començà a ser sensible als efectes destructors pel planeta que produeix el desenvolupament econòmic, i s’organitzà per fer accions contra les proves d’armes nuclears, contra l’aniquilació d’espècies i contra les diverses formes de contaminació.
Greenpeace (Pau verda) és una organització no governamental ecologista i pacifista. Nascuda en 1971. En l’actualitat, Greenpeace és una de les organitzacions ambientalistes més importants del món amb oficines a 55 països d’arreu del planeta. Greenpeace duu a terme campanyes noviolentes per aturar el canvi climàtic, protegir la biodiversitat, rebutjar els cultius transgènics, disminuir la contaminació i acabar amb l'ús de l'energia nuclear i de les armes.
La majoria de governs, de transnacionals i d’una part important de les poblacions, tots ells beneficiaris del “progrés”.
Un grup d’activistes antinuclears canadencs es van embarcar a bord d’un vell pesquer per protestar contra les proves nuclears que els Estats Units d’Amèrica duia a terme a l’arxipèlag d’Amchitka, a Alaska. L’objectiu: impedir que es detonés la bomba situant-se al centre de la zona de proves. Com acció directa, aquesta expedició no va sortir com s’esperava; però, com a estratègia de campanya va resultar un èxit extraordinari. Un any després, els EUA es van veure forçats a anunciar que aturaria les proves nuclears a la zona. Amchitka és, des de llavors, una reserva ornitològica. Anys més tard, en 1978, les oficines d’Europa, dels Estats Units i del Pacífic van decidir posar en comú els seus recursos i crear Greenpeace Internacional. Durant els estius de 1978 i 1980, el primer vaixell Rainbow Warrior s’havia enfrontat a la flota ballenera que encara es mantenia a Espanya, per tractar d’impedir-ne les captures. El fet serví perquè en 1985 el s’abandonés la caça de balenes.
[Denúncia] [No cooperació] [Desobediència]
D’entre molts dels problemes ambientals o armamentístics, han sabut en cada moment triar-ne un de significatiu i donar-li rellevància amb accions de denúncia, de desobediència imaginatives, espectaculars, mediàtiques… assumint riscos personals i legals, que han fet sortir de la indiferència a la majoria de poblacions i de governs.
Amb més de 40 anys de campanyes noviolentes i amb accions directes imaginatives ha aconseguit grans victòries mediambientals importants. Entre aquests assoliments es troba el tancament de la central nuclear de Zorita, la prohibició de la pesca amb xarxes de deriva, el protocol de Kyoto, la prohibició de mines antipersona i bombes raïm, aprofitar les energies renovables, el despertar de la consciència per actuar contra el canvi climàtic i per protegir l’Àrtic.
Un petit grup, organitza una acció directa arriscada, que fracassa, però, que en poc temps aconsegueix l’objectiu i, alhora, mostra un patró d’acció aplicable a molts altres objectius, que permet crear i estendre una organització de referència internacional amb suport exclusiu de la ciutadania i sense dependència ni de governs ni d’empreses.