Època: 
Postguerra
Localització: 
Catalunya
Lema: 
Quan volem defensar la terra, tenim un altre camí
Any: 
1978
Lloc: 
L’Empordà (Catalunya)
Context històric: 

El Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos (GDAE) va néixer 1978 com a grup ecologista per preservar el patrimoni natural dels aiguamolls de l'Empordà de l'especulació immobiliària i urbanística.

Impulsors: 

Biòlegs i ecologistes. El Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos

Detractors: 

Especulació immobiliària i urbanística

Descripció dels fets: 

Posà en marxa la campanya Els últims aiguamolls de l'Empordà en perill  de gran ressò popular, que amb una exposició itinerant, debats, col·loquis, manifestacions, ocupacions i altres activitats, incidí en la conscienciació de l'opinió pública. El 1980 membres del GDAE crearen la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN). Des de l’estiu del 2002, i a partir d’una crida a la societat civil per a la mobilització en defensa del territori, la IAEDEN impulsà la Plataforma Salvem l’Empordà. Persones no estrictament naturalistes ni ecologistes s’agruparen per defensar la comarca d’un model de creixement desorbitat, gens sostenible ni respectuós amb l’entorn.

Estratègia: 

Bons estudis de base sobre l’impacte dels projectes urbanístics, accions de denúncia contundents poc habituals en l’època que aconseguien projecció pública i mediàtica, amb propostes alternatives. [Denúncia] [Desobediència] [Construcció]

Resolució del conflicte (conseqüències): 

Durant aquest període, van aconseguir que la Generalitat acordés la creació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. També van aturar diferents projectes que haurien estat un desastre: urbanitzacions (Fluvià Nàutic, Cap Ras, Vall de Santa Magdalena), camps de golf (Escala, Cistella), parcs eòlics dins de zones d’elevat interès natural, etc. Més de mig centenar de campanyes que van generar enfrontaments noviolents amb accions de protesta, tràmits administratius i milers d´euros gastats en accions judicials van convertir Salvem l’Empordà en un referent en la lluita noviolenta per a la preservació del territori. Sense les seves accions el totxo i el formigó envairien moltes més zones de la comarca.

Aprenentatges: 

Aquestes accions van crear un estil que influí en les nombroses lluites ecologistes fins ara. Van formar persones i grups amb posterior influència en diferents àmbits (universitari, institucional, activista,...) com Ecologistes de Catalunya, que aplega una vintena d’entitats i plataformes de tota mena de lluites arreu del territori.