Època: 
Antecedents S. XIX / S. XX
Localització: 
Arreu
Lema: 
Quan no es reconeix el dret a votar, tenim un altre camí
Fet: 
Moviment feminista pel dret al vot de les dones
Any: 
Des de 1848
Lloc: 
Arreu del món. Especialment món anglosaxó
Context històric: 

Després de la revolució francesa, el dret a vot només el tenien, els homes, en alguns estats, només el tenien alguns homes (propietaris, blancs...)

Impulsors: 

Grups de dones en alguns països anglosaxons que inicien el llarg camí del feminisme.

Detractors: 

Les majories socials, els governs, les lleis,... molt condicionades pel masclisme dominant.

Descripció dels fets: 

El moviment internacional pel sufragi femení va ser un moviment reformista social, econòmic i polític que promogué l'extensió a les dones del dret al vot. Destaquem les dues corrents que es van formar: per una banda la que pensava que amb el vot s'acabarien les desigualtats entre els sexes, i per altra banda, a més del vot, demanava canvis en la família, el treball, la sexualitat etc perquè aquest corrent veia el vot com a condició necessària però no suficient.

Estratègia: 

Una de les accions noviolentes va ser la resistència fiscal (1909-1918) amb el lema “no vote, no tax” (‘sense vot, no hi ha impostos’); si les dones tenien obligacions pròpies dels ciutadans, també en volien els drets. Any rere any, l’estat confiscava una part dels béns de les sufragistes, i va arribar a haver-hi 220 dones que es van negar a pagar impostos. [Denúncia] [No cooperació] [Desobediència]

Resolució del conflicte (conseqüències): 

El moment fundacional del sufragisme se situa en 1848 i culmina cent anys després, gràcies a la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) que reconeix el sufragi femení com a dret humà universal. 

Nova Zelanda fou el país pioner en acceptar el sufragi femení, primer sols per votar i després per presentar-se a eleccions.

A l’Estat espanyol el 1933 van votar per primer cop les dones de Canet de Mar fent ús del dret al vot aprovat a la Constitució espanyola de 1931. La gran novetat va venir de l'àmplia mobilització col·lectiva que va saber dirigir el moviment sufragista en alguns països.

Molts anys de lluita, empresonament i mort de dones van ser necessaris per aconseguir poder votar.

Aprenentatges: 

Minories molt petites, quan defensen una causa veritable, malgrat la mentalitat general en contra, aconsegueixen amb una lluita persistent, un gradual canvi, fins i tot,  mundial de posicions, també en el marc legislatiu.