Vaga de la Canadenca
Època: 
Antecedents S. XIX / S. XX
Localització: 
Catalunya
Lema: 
Quan la patronal atempta contra els drets laborals, tenim un altre camí
Fet: 
Moviment obrer que va portar obtenir més drets laborals i la jornada de 8 hores
Any: 
1919
Lloc: 
Barcelona
Context històric: 

L’empresa Traction Light and Power (coneguda com “La Canadenca”) va fer canvis en les condicionas laborals.

Impulsors: 

Moviment obrer.

Detractors: 

Empresa Traction Light and Power / Patronal catalana / Govern Espanyol

Descripció dels fets: 

La Vaga de La Canadenca sorgí contra la retallada de sou d’alguns treballadors d’aquesta empresa. La vaga es va estendre a la majoria de treballadors barcelonins i va afectar els sectors de l’electricitat, el gas i el transport. L’ambient de la ciutat paralitzada i a les fosques va provocar  pànic a la burgesia i el Govern Civil empresonà quasi 4.000 treballadors a Montjuic i els líders sindicals en un buc cuirassat. La majoria de treballadors de la ciutat foren acomiadats perquè estaven en vaga. La patronal buscava una victòria absoluta i l'únic que obtingué fou perdre la seva autoritat, ja que no tenia pràcticament ningú a qui manar ni amb qui negociar.

Estratègia: 

Convertir la vaga inicial sobre una reivindicació laboral d’una empresa en una vaga en sectors estratègics que van paralitzar les principals ciutats i van aconseguir drets del moviment obrer impensables en aquell moment. [no cooperació] [desobediència]

Resolució del conflicte (conseqüències): 

L’Estat que estava preocupat per una possible extensió del conflicte destituí el governador civil i obligà la patronal a acceptar la seva mediació. L’Estat va decidir legislar unilateralment. Aquest fet posà punt final a la vaga, alliberà bona part dels presos, dialogà amb els dirigents de la CNT, acceptà la jornada màxima de vuit hores (Espanya fou el primer estat que assolia per llei aquesta fita). També es decretaren increments salarials, la readmissió dels acomiadaments, l'alliberament dels presos i l'acceptació de la capacitat legal de negociació dels sindicats.

Aprenentatges: 

Qualsevol conflicte puntual es pot convertir en l’espurna d’un moviment més ampli – si sap implicar altres actors amb altres necessitats i reivindicacions - que tingui el repte d’aconseguir objectius més amplis. Quan la crisi és total, el poder no te més remei que canviar una part important de les regles de joc, per intentar fer sobreviure el sistema.